Pokud se člověk probere tou
kupou testů, článků a videí (zde je jen výběr), tak nakonec
zjistí, to, co už dávno věděl. Dobré na opékání jsou
špekáčky z masa.
Bohužel
vyhláška, která specifikuje tuto ojedinělou potravinu se
vztahuje jen na výrobky označené logem
Zaručené tradiční
speciality (ZTS). Bohužel,
ve vyhlášce stanovené poměry a obsahy jsou hluboce pod původní
předválečnou normou.
Za mě tedy vyhrávají
špekáčky od firmy Steinhauser, které se dají koupit v
Lídlu
a deklarují vysoký obsah masa překračující požadavek
směrnice na ZTS. Koneckonců i v pořadu Jídlo s.r.o jsou
dávány za příklad. A co hlavně! Jsou výborné opečené na
ohni. To je ovšem věc názoru a vkusu každého soudruha,
že? :-)
Dobré
špekáčky začal vyrábět (r.2018) masokombinát v Poličce (prodávájí
se třeba pod značkou Karlova koruna v Penny marketu, ale
i jako velké balení v Lidlu).
Vlastně v
každém marketu se dnes (2022) dají koupit špekáčky s
dostatečným obsahem masa. Doporučuji se pídit po složení
a vybírat ty, kde je vyšší podíl hovězího masa.
Docela
zajímavá byla i mailovaná s dodavatelem řetězce
farmářských obchodů Náš grunt - zde je vše chronologicky
seřazeno:
Záhada slaniny
v zaručeně tradiční specialitě,
aneb špekáček je prostě špekáček!
A co ostatní?
Lišák doporučuje špekáčky od
uzenářství Drda v Jílovém u Držkova.
Trampi na v diskuzi
On the
roads chválí špekáčky z hypermarketu Globus
(dost se ale zkazily)
A další? To už je na Vás!
Posílejte na adresu pecburti(zavináč)email.cz
svoje tipy třeba i s fotografiemi. Rádi je zde
zveřejníme!
Předem děkuje
AČP
Nepříliš dlouhé povídání na téma kvality špekáčků
sepsané v červnu 2015:
Buřtovní alchymie, aneb vuřt není špekáček
Stěžejním úkolem Asociace českých pečbuřtů je
bezesporu osvěta. To, že je osvěta mezi trempy
opravdu potřeba, jsem zjistil poměrně nedávno, když
kamarád, zatím hrdý nepečbuřt, hladově opékal nad
ohněm něco, co se tvářilo jako špekáček, aby byl
posléze udiven rapidním úbytkem objemu a zděšen
následnou detonací zbytku čehosi, co měl celou dobu
na vopejkadle. Na vopejkadle měl totiž kuřecí
špekáček. Jaké z toho tedy pro něj a pro ostatní
bystré kamarády plyne poučení? Nekupovat si něco, co
plete dohromady hrušky s jablky. Vždyť sousloví
„kuřecí špekáček“ je přímo výstavní protimluv. Zde
je potřeba si něco málo říct o špekáčku, alias
buřtu. Bohužel současná tuzemská legislativa právě z
těchto synonym dobré uzeniny udělala dva různé
výrobky. Zatímco něco, co se jmenuje špekáček musí
splňovat alespoň nějaké podmínky (minimálně 40%
jakéhokoli masa, bez separátů), tak cokoli, co se
jmenuje buřt, vuřt, opékáček atp. nemusí splňovat
vůbec nic a může to být vyrobeno třeba z namletých
psích bud se špetkou masa na chuť. Od něčeho
takového lze sice očekávat zážitek, leckdy
nezapomenutelný, ale určitě ne gurmánský.
Defakto existují tři stupně kvality uzenin k opékání
– první, nejhorší, jsem již jmenoval. To jsou ony
buřty, vuřty, opékáčky. Druhý stupeň jsou špekáčky
bez certifikace a třetí jsou špekáčky s označením
ZTS (zaručená tradiční specialita). Výrobek,
označený logem ZTS musí totiž obsahovat přesný poměr
surovin a to: 38,5% hovězího masa (max 30%tuku),
17,5% vepřového masa (do 50% tuku), 27% vepřové
slaniny (ve vyhlášce chybně uvedena slanina – má být
vepřové hřbetní sádlo syrové), dále pak voda, koření
a dokonce i 2,5% bramborového škrobu. Je přesně
specifikován postup výroby a velikost jednotlivých
kusů… Jako pečbuřt se můžu zaručit, že takový
špekáček, se nad ohněm příliš nezdeformuje,
nebouchne, ani se nerozpustí. Ale je takový nijaký -
zkrátka, nenadchne, neurazí. Čtvrtou, zákonem ani
vyhláškou netknutou kategorií jsou špekáčky od
poctivého uzenáře. Nemohou mít označení ZTS a to z
toho důvodu, že volnou vyhlášku překračují, takže jí
nesplňují – mají totiž víc masa, než vyhláška
jmenuje. A to je přesně ten level, který musí
správný pečbuřt, či příznivce pečbuřtů hledat. Mezi
šupáky koluje při debatách u ohňů, či v
kyberprostoru spousta legend o dokonalých
špekáčcích. Ale přeci jen je nejdůležitější osobní
pocit každého jednoho vandráka. Všichni totiž nemáme
stejné chutě. Protože někomu může chutnat uzenka
vyloženě vepřová a někdo upřednostňuje buřtík s
převahou masa hovězího, lze jen těžko paušálně
tvrdit, že některý špekáček je nejlepší. Za sebe
mohu říct, že rád kupuji a opékám špekáčky od firmy
Steinhauser z Tišnova u Brna, které deklarují obsah
vepřového masa 50%, hovězího masa 26% a na chuti je
to opravdu znát. Prodávají se v řetězci Lidl ve dvou
baleních pod dvojím označením – Pikok (menší a
dražší balení) a Gril a Fun (1kg). Když už hovořím o
vakuovém balení, tak se nemůžu nezmínit o dost
častém jevu v diskuzích, kdy „osvícený“ gurmet
ohrnuje ret, že „z toho igelitu by to nejedl a radši
si koupí u pultu v masně buřty do papíru“. Přitom
netuší, že na ten pult v masně se ty špekáčky
vysypaly z úplně stejného igelitu, jen možná z
objemnějšího balení.
Co tedy říci závěrem? Určitě je třeba se ptát, číst
etikety a pečlivě vybírat. Bohužel ani cena nemusí
být vodítkem kvality. Například v řetězci
„farmářských“ potravin Náš grunt prodávají kilo echt
špekáčků od p.Nováka z Budějovic za 169Kč/kg, které
sice nejsou špatné, ale jsou to "jen" ty špekáčky,
které mají právem označení ZTS. Stejně označené
špekáčky se dají koupit třeba v Penny marketu pod
noname značkou Karlova Koruna za cca 99Kč/kg. Ty
sice asi nejsou od p.Nováka z Budějic, ale protože
mají stejné logo, musí splňovat stejné podmínky. V
případě řetězce Náš grunt tedy nejde o kvalitu, ale
o způsob, jak vydělat na nevědomosti a vzrůstajícím
trendu oblíbenosti regionálních potravin. Tím nechci
tuto firmu nijak hanět – každý si nějak vydělává na
živobytí - tam kde je poptávka je i nabídka a je to
tak správně. Každý prostě musí zapojit mozek,
nejprve třeba nakoupit na zkoušku menší množství a
ochutnat. A věřte, je to krásný pocit, když konečně
přijde ten okamžik, kdy se ústech rozvine
neopakovatelná chuť hovězího a vepřového masa s
jemným doprovodem muškátového oříšku a pepře bez
pachuti červené papriky a na jazyk se derou slova
jako nirvána, božstvo, extáze… Tak přeju hodně
štěstí a těším se na adrese pecburti(zavináč)email.cz na
typy na dobré špekáčky! Rád je pak zveřejním a
podělím se s ostatními o výsledky pátrání všech
pečbuřtů a jejich příznivců na poli špekáčkovém.
ZDAŘBUŘT!
|