Důležité je maso - to "tradiční"
výrobci často neberou na zřetel. 50% dobrých špekáčků musí tvořit
hovězí maso. My použili kvalitní zadní hovězí a vepřový
výřez libový. To se 4 dny předem naloží do soli.
Naložené maso - hovězí i vepřové se v
chladu namele na co nejjemnější prát (poměr jednotlivých složek by měl
být 50% hovězího masa, 30% vepřového libového a 20%
hřbetního sádla + koření)
Namleté maso se nechá přes noc
odpočinout. Ráno v chladu se nejlépe ručně, nebo za
pomoci kutru (ten my nemáme) rozmíchá na jemný prát.
Nejprve hovězí maso na co nejjemnější (jako spojka) a
poté se přimíchává namleté vepřové a nakonec sádlo
nakrájené na kostičky. Sádlo doporučuji koupit nejdřív
den před mícháním, ne s masem, které se nakládá. Na 10kg masa je dobré mít hodně
pomocníků - nás bylo 10 a bylo to tak akorát. Důležitá
poznámka - je v zájmu dobrého výsledku, aby teplota masa
nepřekročila při přípravě 6 stupňů celsia!!! Když se
maso ohřeje, začne se oddělovat tuk a to je nežádoucí!
Takhle by mělo vypadat vymíchané
dílo, do kterého se přidává jako koření už jen pepř a
muškátový oříšek. Červená paprika je jen pro barvu a to
u těchto špekáčků není třeba - vysoký podíl hovězího
dává buřtům dostatečně tmavý odstín... Česnek dělá
nezvhledné černé skvrny! Z výsledného díla se udělá
karbanátek a
ochutná se - případně se prát ještě dochutí (sůl, pepř)
Dílo se pak za pomoci strojku a
nástavce plní do střev. My použili umělá z Cuctisinu a
byla to chyba - lepší je přírodní střívko! Špekáčky se rovnou váží
potravinářským provázkem na požadovanou velikost
A pak se udí. Po uzení se dovařuje (v udírně by
se buřty příliš vysušily)
Dovařené špekáčky se pak ještě
dají osušit do udírny. Hotové buřty se dají na luft
vychladnout
Po vychladnutí přichází radostná
sklizeň a ochutnávka (je dobré ochutnat i teplé čerstvě
vyuzené).
Zbývá zažehnout oheň a poctivě pečbuřtit...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Špekáčky jsme si pak rozdělili a
doma zamrazili. Na vandry jsme pak vyndali z mrazáku
tolik,
kolik jsme potřebovali. Naší rodince vydržely cca čtvrt roku... |